De geschiedenis van EMS

EMS training afvallen

“essa” of het elektrische pacing programma, is al lang erkend als effectief voor snelheidswerk, maar de laatste jaren is de toepassing ervan bij het wandelen aanzienlijk toegenomen. De toepassing van EMS bij het wandelen geeft de wandelaar een uitgebalanceerd middel om de benen voor te bereiden op de tocht. Het pacing programma wordt toegepast tijdens of vlak voor de beklimming van de tocht, zodat men volledig kan herstellen voordat men wacht op de tocht van de volgende dag. Hoewel de meeste mensen al bekend zijn met het concept van elektrische pacing zoals gebruikt in marathons en soortgelijke evenementen, is de architectuur van EMS heel anders dan die van traditionele pacing.

Elektrische pacing werd in 1988 uitgevonden door Dr. Deanova nadat hij een pacingsysteem had aangepast dat hij gebruikte om atleten voor te bereiden op het hardlopen. De invoering van dit nieuwe type pacing maakte ook de weg vrij voor verdere verbeteringen. De eerste toepassing vond plaats met polsbandjes zoals die door wandelaars worden gedragen, en met kleine, comfortabele kussentjes die onder de wapperende lagen van de kleding werden aangebracht. De latere toevoeging van kleine elektronica die de duur van het trappen en de recuperatie meet, was een logische volgende stap. Deze aanvullende sensoren leveren op maat gemaakte berichten op basis van de interne werking van de ECU, waardoor een veel geavanceerder trainingssysteem mogelijk wordt. De plaatsing van de fitnesstes en hun componenten zijn vrij uniek. De polsbandjes zelf zijn flexibel en duurzaam, maar de kleine getriggerde sensoren zijn duurzamer dan de huidige sensoren, maar omvangrijker dan die welke in de huidige pacing systemen worden gebruikt.

De pacing-componenten van EMS werden pas in het begin van de jaren negentig op grote schaal gebruikt, toen uit onderzoek bleek dat een correct toegepaste hartslag en zuurstofsaturatie de prestaties van afstandlopers sterk be├»nvloedden. Het tijdperk van EMS begon met het onderzoek van het Buffalo University Racing Team uit 1982 naar drie mannelijke ultramarathonlopers die borstzakken in EMS-stijl droegen die individueel op elke atleet afgestemde boodschappen verstrekten. Deze boodschappen werden later doorgegeven aan Mont Blanc toen hij zijn ComPace-systeem ontwikkelde. Het is belangrijk op te merken dat voordat de wenselijkheid van pacing algemeen werd erkend, er slechts in beperkte mate gebruik werd gemaakt van ECU, en pas in de jaren negentig van de vorige eeuw werd in onderzoek ruimte gemaakt voor het gebruik van pacing als onderdeel van een cardiovasculair trainingssysteem. De term “unloaded high-sampling rate” werd in 1989 toevallig bedacht door Dr. Dean suggestsill , waarin werd geadviseerd dat de hartslag van een enkele ECU niet hoger mocht zijn dan 150 spm, en dus effectief was om de hartslag tot het gewenste niveau op te voeren.