Olympische Spelen

Schietsport Breda

Interessant aan de Olympische Spelen is tegenwoordig dat de wedstrijden vaak worden geschoten met veel meer licht, harde focus training of oefening dan wij gewoonlijk zien. Tijdens de Olympische Spelen worden de schietsporten, in tegenstelling tot de wedstrijden, vaak in het heetst van de strijd geschoten en wordt het publiek niet vaak gehinderd door het doven van de binnenverlichting.

het afkorten van de Olympische Spelen

De Olympische Spelen van 1896 in Athene, Griekenland, vormden de inspiratie voor de conventie die uiteindelijk uitgroeide tot de Olympische Spelen van 1908 in Londen, Engeland. Atleten uit vijftig landen, in feite alle landen die zich gekwalificeerd hadden, werden uitgenodigd. Op dat programma stonden tal van Olympische helden die in de geschiedenis zullen voortleven. Ben Franklin is een uitstekend voorbeeld. Franklin won 5 gouden medailles op de Olympische Spelen in de paardenwedstrijden, en al zijn overwinningen waren in internationale competitie.

De Olympische Spelen zijn in alle opzichten geëvolueerd. Het aantal evenementen is gestegen van slechts 8 naar 112 in 2012. Het aantal sporten is gestegen van 10 naar maar liefst 24! De ultieme competitie is toegenomen van individuele deelnemers naar teamcompetities, en zowel de mannen- als de vrouwenstroom zijn drastisch toegenomen! Dit is grotendeels te danken aan de inspanningen van het Internationaal Olympisch Comité, dat voor elk land een aparte Olympische sport in het leven heeft geroepen en ontwikkeld. Terwijl de Olympische Spelen van 1908 louter een cultureel extravaganza moesten zijn, wordt er vandaag aan elke sport echt aandacht besteed.

De Olympische Spelen, en de schietsport in het bijzonder, werden oorspronkelijk bekeken als een alternatief voor de ingang van de Olympische Zomerspelen van 1964. Zoals we op vorige bladzijden hebben behandeld, was die beslissing een mislukking. Miljoenen kijkers voor zoveel evenementen zagen de onderbroken Winterspelen dat jaar niet, velen van hen nog vrij jong in hun ogen. Tegen 1972 waren al die zorgen echter weggenomen en keerden de Olympische Spelen terug naar hoe ze bedoeld waren.

Steriele grondstoffen en doorlopende materie

De eerste regel van de schietsport: Een unieke set gereedschappen zou moeten worden gebruikt

De Olympische Spelen van 1968 in München kenden een unieke samenloop van omstandigheden rond de schietsport. De Olympische Spelen werden uitgesteld wegens het Offensief van de Arabische Liga in 1972, dat Duitsland na het einde van de oorlog nog steeds teisterde. Bovendien waren er problemen met het Olympisch programma in 1972. Voor het eerst waren de Olympische Zomerspelen op een zaterdag, viel de Openingsdag niet op een zondag en deden er 15 landen mee! Zelfs met al deze bizarre problemen leverden de Olympische Spelen van 1972 een handvol spannende evenementen op. Michael Spitz won de tienkamp met de hoogste totaalscore van alle individuele atleten in de Olympische geschiedenis. De drie-man taekwondo competitie werd gewonnen door de Sovjet-Unie, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten en China.

Lees meer:

teambuilding breda